Jag har arbetat med GIS i drygt 20 år och tycker det är fantastiskt! Kraftfullheten i programvarorna att lösa komplicerade geografiska analyser, t ex hur stor del av en tomt som är beskuggad eller att automatiskt låta spatiala databaser räkna ut ytor och avstånd på stora datamängder till att faktiskt skapa snygga kartor!
Nedan presenteras ett urval av de tjänster jag kan erbjuda inom GIS-området!
Skötselplaner för t ex bostadsrättsföreningar lämpar sig mycket väl för ett GIS-baserat arbetssätt.
Syftet är dels att få ut korrekta arealberäkningar för de olika skötseltyperna, t ex bruksgräs, rabatter samt buskar, dels att skapa tydliga arbetsunderlag för de som ska utföra skötseln.
Det går alldeles utmärkt att plocka med sig GIS ut i fält-antingen i mobilen eller på en ruggad dator. Fältinventeringar kan t ex röra sig om dokumentation av naturvärden eller av belysningsstolpar. Data samlas in i fält som underlag för att sedan kunna skapa kartor.
En stor fördel med att jobba med digitala kartor är möjligheten att visulaisera olika egenskaper hos kartobjekten. Det kan t ex handla om olika trädarter, olika djup eller höjder.
I kartorna kan olika färger, former mm användas för att öka förståelsen.
En stor del av arbetet med GIS innefattar datainsamling. Av inmätta data(se sektion Mättjänster) kan kartor med olika objekt skapas, t ex brunnskartor, trädkartor mm.
Med geografiska data kan ett stort antal analyser göras. Frågor som t ex Var, hur många, hur stort mm kan besvaras. Svaret på dessa frågor ger också underlag för ekonomisk uppföljning.
GIS-analyser innehåller ofta arbete med olika typer av modeller. Nedan syns en höjdkarta genererad från en terrängmodell skapad från flygbaserat laserdata(LAS). Jag har avtal med leverantörer som kan erbjuda LAS-data för stora delar av Sverige