Med inmätning avses att mha av totalstation(på bilden th)eller GNSS(satellitmätning nedan) lagra punkter i syftet att t ex skapa en karta eller en terrängmodell eller för så kallad relationsinmätning.
Inmätning används vid t ex lägeskontroller. Beroende på vad som ska mätas in väljs lämplig mätmetod; vid inmätning av hushörn används med fördel totalstation då GNSS metoden fungerar dåligt under tak och i skog.
Vid en lägeskontroll mäts den nya byggnaden eller tillbyggnaden in. Syftet är att kontrollera byggnadens storlek och placering i förhållande till bygglovet. Lägeskontroll ska utföras innan byggnaden tas i bruk.
Kraven skiljer sig mellan olika kommuner och information om vad som krävs i din kommun återfinns oftast på den aktuella kommunens hemsida(sök på bygglov)
Nedan några exempel på redovisning från lägeskontroller i Uppsala och Enköping. Mått till gränser och byggnadens storlek redovisas på en ritning som sedan skickas in till kommunens stadsbyggnadskontor.
Utsättning handlar om att översätta koordinater till markerade punkter t ex spraymarkeringar för var ett nytt hus ska byggas eller höjder för en fixpunkt(som ska användas vid ett bygge). Utsättningen kan även göras i form av spikar på så kallade profiler där man sedan kan spänna snören emellan. Snörena markerar sedan hörnen för formen. Utsättning kan delas in i grov- och finutsättning
Exempel på utsättningsuppdrag
Att veta var tomtens gränser går är viktigt av flera skäl. Oftast kanske man känner till några gränsmarkeringar men inte alla. En gränspåvisning kan göras genom att mäta in de kända markeringar som finns och sedan beräkna utsättningsdata för de resterande. Detta är alltså oftast en kombination av inmätning och utsättning!
Nedan visas min egen tomt med samtliga gränsrör markerade. Jag har möjlighet att plocka fram data för samtliga fastigheter i Sverige.
Terrängmodeller är mycket användbara för att kunna skapa sig en digital kopia av hur t ex en tomt ser ut. Med modellens hjälp är det lätt att planera t ex en pool eller en uteplats eller en uppfyllnad. Modellen skapas från höjder skapade från flygskanning, inmätning med totalstation eller GNSS. Eller också från höjdkurvor.
Med modellens hjälp kan man skapa t ex terrängsektioner, räkna ut schakt-och fyllmängder, göra renderingar mm. Det är också möjligt att simulera en vattenståndshöjning(syns som blå yta nedan)